Subota, Avgust 11, 2012

Ηρακλής

 

                  

                     

 

 

 

 

 

 

                

                 MEDITERRANEO     SEA   ART   CLUB

 

 

 

 

 

         

                                     

 

                                  

 

 

    

 

      

 

 

kako bi prorečeno u apolonovom proročištu u delfima ,bogovi ublažiše herinu srdžbu prema herkulu ,te da bi ga oslobodili od ropstva kod njegovog brata euristeja , kralja mikenskog,zadaše herkulu da za euristeja obavi 10 poslova koje mu on naloži.

euristej ne priznade dva obavljena posla herkulu te mu nametnu 11-ti posao  i to da mu donese zlatne jabuke hesperida.

na svadbi , zevsa i here , svi bogovi su mladence obdarili biranim darovima ,pa ni geja (boginja zemlje) nije zaostala za drugima , ona je zasadila na obali zapadnog velikog svetskog mora , granato stablo puno zlatnih jabuka u vrtu koji su čuvale 4 vile hesperide (kći večeri) i stoglavi zmaj ladon.

herkules izvršavajuću nametnuti posao, pređe libiju i egipat gde ubi posejdonovog sina buzirisa pa došavši do planine kavkaz nađe na steni okovanog prometeja ,kojega bogovi okovaše jer je ljudima dao vatru ,ukravši je sa olimpa.

plemeniti herkules oslobodi prometeja a ovaj ga iz zahvalnosti uputi u zemlju hesperida i posavetova da kada stigne , potraži moćnog atlasa ,koji nebo drži na svojim plećima, te da pošalje atlasa u vrt hesperida po zlatne jabuke.

atlas pristade a herkules dotle pridrža nebeski svod na svojim plećima.

nadmudri vile čuvarice,atlas, uspava te ubi stoglavoga zmaja ladona i herkulu donese 3 zlatne jabuke .

atlasu se svidi da više ne drži preteški nebeski svod na svojim plećima,pa reče herkulu:"pridrži ti nebo ,još malo ,ja ću odneti jabuke u mikenu tvome kralju".

herkul uvide da mora smisliti varku kako bi se oslobodio preteškog tereta , te reče :"pristajem ali molim te da samo na časak pridržiš nebeski svod ,dok omotam oko glave jastučić od užeta , da mi taj strašni teret ne zdrobi glavu.

atlas pristade,odloži jabuke i ponovo uze na ramena nebesa ,ali herkul brzo pokupi jabuke zlatne sa trave i ode nazad u mikenu, gde euristeju predade jabuke ispunivši 11 zadatak.

ove tri zlatne jabuke euristej ostavi herkulu a on ih položi na žrtvenik boginji atini,svojoj zaštitnici.

atina ove zlatne jabuke odnese natrag u vrt hesperida.kada nakon svih izvršenih zadataka ,koje mu bogovi naložiše ,herkules dobi slobodu,pođe i osveti se svim svojim neprijateljima a zatim obnovi olimpijske igre i njihovom prvom osnivaču pelopu ,posveti žrtvenik i podigne dvanaestorici velikih bogova , šest žrtvenika.

tom prilikom je i sam zevs u ljudskom obliku sišao na zemlju i porvao se sa herkulom ,pa kad ga je herkul pobedio ,čestitao mu je zevs na božanskoj snazi .

herkul  sakupi vojsku te u boju osvoji spartu,pa vrati na upravljanje presto kralju tindareju ocu velikih grčkih junaka kastora i polideuka ali osvojenu državu spartu pravno zadrži zauvek za svoje potomke.

herkules je nosio na svome telu kožu nemejskoga lava (lava koji je po legendi pao sa meseca na zemlju) ,čija je koža neprobojna i koga je savladao u borbi.

bogovi olimpa su herkula darovali oružjem  ,atina - oklopom, hermo - mačem ,apolon - lukom i strelama, krilatim i srebrnim, hefest - zlatnim tobolcem.

na samrti ga je čuvao sin hilo ali bogovi ga kao što je i prorečeno u proročištu ,uvedoše među besmrtnike te na olimpu božanskog herkulesa dočeka njegova prijateljica i zaštitnica atina i hera ,žena zevsova .

pomiri se hera sa njim i dade mu za ženu svoju kći hebu ,boginju večne mladosti, plemenitom herkulesu sinu zevsovom, čiji neustrašivi duh ostade da nadahnjuje i hrabri smrtnike večno.

 

ISPOD KOŽE LAVA NEMEJSKOGA,

KUCA PLEMENITO SRCE  HERKULA  ,BESMRTNIKA I MILJENIKA BOGOVA SA OLIMPA.

                                       Ηρακλής

           

         

 

HERKULOVI STUBOVI NA GIBRALTARU - VRATIMA MEDITERANA

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me