Petak, Oktobar 30, 2015

Žak , Gistav i komentar

 

                         

 

 

 


 

 


 

 

 VOLJNO

 

STAVIO SAM KAPU U KAVEZ

I IZAŠAO SA PTICOM NA GLAVI

ŠTA

NEMA VIŠE SALUTIRANJA

UPITA MAJOR

NE

NEMA VIŠE SALUTIRANJA

ODGOVORI PTICA

PARDON

IZVINITE MISLIO SAM DA JE TREBALO SALUTIRATI 

REČE MAJOR

O NIŠTA NE MARI SVAKO MOŽE DA SE PREVARI

REČE PTICA.

 

 

 

 

          

 

 

 

 "JA VOLIM JESEN,TO SETNO GODIŠNJE DOBA KAO STVORENO ZA SEĆANJA,KAD SA DRVEĆA OTPADA LIŠĆE,KADA U SUTON NA NEBU JOŠ STOJI PURPURNI ODSJAJ KOJI ZLATI UVELU TRAVU,PRIJATNO JE GLEDATI KAKO SE GASI SVE ŠTO JE JOŠ DO MALOČAS GORELO U VAMA"

                              "NOVEMBAR"  GISTAV FLOBER

 

 

 

komentar kulturnog proizvoda

 

 

hoćemo narandže,

                     dobro,

                        evo vam banane.

 

kao da nam nije dosta naše muke sa političkim partijama i njihovim liderima u ova otužna vremena,nego nam još i režiser egon savin sipa so na rane, svojom postavkom molijerovog komada "mizantrop" ,stavljajući alsesta i selimenu u našu nezavidnu sivu svakodnevicu,među ministre i visoko pozicionirane partijske lidere.

pažljivo je naznačio osobenost svakog lika,povezavši ih tek blago nabeljenim licima, kao reminiscentnim odjekom farse iz koje su nastali.

sve je , naizgled,na svom mestu .publika oduševljena, pozorišna kritika korektna,glumci odradili rutinski uloge , pa otišli na zasluženo osveženje "ladnim" pivom.režiser se posuo pepelom,na lovorikama zadremao.

uveren da je ovom prilikom izbegao uvek teško breme svakog stvaraoca i umetnika da bude krtitički određen prema pojavama i okolnostima u aktuelnom društvenom dnevno-političkom kontekstu..."moša", što bi rekli dorćolci.

nije kritička misao iznošenje i postavljanje krivog ogledala pred ne kritičnu publiku, već stavljanje sveće na sto , da osvetljava i da se vide oni što za stolom jedu prstima,bacivši pribor za jelo iza leđa.

izvesno ,još jedan lament nad dekadencijom intelektualne elite ovih prostora.

veoma je značajno da gospodin egon, kao izuzetan esteta ,ostane dosledan svom stvaralačkom stilu,koncizan , sasvim određen u tematskom delu.

mi, nemamo više vremena.

 

 

 

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me