VAN MARGINA , SLOBODNOM RUKOM

 

 

             

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

                 MEDITERRANEO     SEA   ART   CLUB

 

 

 

  

Било услед његове урођене неспособности, или због мана школског система,он није добио потстрека за духовно саморазвијање.

  

Полуителектуалац је човек који је уредно,па чак можда и с врло добрим успехом, завршио школу, али, у погледу културног образовања и моралног васпитања није стекао скоро ништа.

 

 

 Култура даје онај углед и ону моралну надмоћност која,тако рећи неосетно и не наилазећи на отпор побеђује.


 

Он уопште духовне вредности не разуме и не цени.Он све цени према томе колико шта доприноси  успеху,а успех узима ,сасвим материјалистички.

 

С осталим духовним вредностима одбацује и моралну дисциплину,али не сасвим, је  прекршаји те дисциплине повлаче  одговорност.Ипак,у моралном,као и у културном погледу он је у основи остао примитивац.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Неомекшан културом,а са ослабљеном моралном кочницом,он има сирове снаге на претек.

 

Школска диплома,као улазница у круг интелигенције,дала му је претерано високо мишљење о себи самом.У друштвеној утакмици тај дипломирани примитивац бори се без скрупула,а с пуним уверењем да тражи само своје право,које му је школа признала.Он потискује супарнике немилосрдно,као да не би били жива бића,него материјалне препоне.

 

 

 

обрасца;2.Да школа која се ограничава на давање знања,без упоредног васпитања карактера,није у стању спречити појаву таквог друштвеног типа као што је полуинтелектуалац.

 

 

 

Чим се човек издигне нешто мало изнад националног егоизма, њему постаје јасно да нација,сама собом,не представља оно што се у филозофији назива вредност.

 

Вредност јој могу дати само општи културни идеали којима би се она ставила у службу.

 

 

 

 

Др Слободан Јовановић: „О културном обрасцу“

 

 

 

П