Petak, April 29, 2011

JUAN RULFO - KNJIŽEVNI IZBOR KLUBA

 

 

 

 

                       

                    

 

 

 

 

                 MEDITERRANEO     SEA   ART   CLUB

 

 

 

 

 

" BILO JE ONO DOBA DANA KADA SE DECA U SVIM SELIMA SVETA IGRAJU NA ULICI,ISPUNJAVAJUĆI PREDVEČERJE SVOJIM POVICIMA.KADA JOŠ TAMNI ZIDOVI ODBIJAJU ŽUTOCRVENE SUNČEVE ZRAKE."

 

GOVOREĆI O PROZI HUANA RULFA , KARLOS FUENTES KAŽE DA ON ZATVARA" ZAUVEK I TO ZLATNIM KLJUČEM,TEMU MEKSIČKE REVOLUCIJE,DOTAD OBRAĐIVANU DOKUMENTARISTIČKI; SEME KOJE SU POSEJALI MARIJANO ASUELA I MARTIN LUIS GUSMAN, ON PRETVARA U DRVO , SUVO I GOLO, NA KOME VISE NEKAKVI PLODOVI TUROBNOG SJAJA: DVOGUBI PLODOVI, BLIZANCI, KOJE ONAJ KO ŽELI DA ŽIVI MORA PROBATI, SVESTAN DA SADRŽE SOKOVE SMRTI".

 

 

              

 

 

 

 

 

 

 

 

SEĆAJUĆI SE PRVOG ČITANJA PERDA PARAMA , GABRIJEL GARSIJA MARKES KAŽE: "TE NOĆI NISAM MOGAO DA ZASPEM DOK NE PROČITAM KNJIGU PO DRUGI PUT ZAREDOM ;OD ONE STRAHOVITE NOĆI KAD SAM PROČITAO KAFKIN "PREOBRAŽAJ", NIKAD NISAM BIO TAKO POTRESEN.

 

 

                     

                                           JUAN  RULFO

 

 

 

" PEDRO PARAMO "  JE JEDAN OD NAJBOLJIH ROMANA LATINOAMERIČKE KNJIŽEVNOSTI , ALI I SVETSKE KNJIŽEVNOSTI" , IZJAVIO JE HORHE LUIS BORHES.

 

 

" BILO JE ONO DOBA DANA KADA SE DECA U SVIM SELIMA SVETA IGRAJU NA ULICI,ISPUNJAVAJUĆI PREDVEČERJE SVOJIM POVICIMA.KADA JOŠ TAMNI ZIDOVI ODBIJAJU ŽUTOCRVENE SUNČEVE ZRAKE.

TO SAM ,BAREM ,JOŠ JUČE VIDEO U SAJULI, U ONO ISTO VREME .VIDEO SAM I LET GOLUBOVA KOJI SU SEKLI NEPOMIČNI VAZDUH, MAŠUĆI KRILIMA KAO DA SU HTELI DA SE ODVOJE OD DANA. UZLETALI SU I PADALI NA KROVOVE, DOK SU DEČJI POVICI LEBDELI U VAZDUHU I DELOVALI KAO POPLAVELI OD VEČERNJEG NEBA."

 

 

 

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me