Ponedeljak, Jul 04, 2011

FENIČANI - POMORSTVO

 

             

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

                 MEDITERRANEO     SEA   ART   CLUB

 

 

 

 

 

 

 

FENIČANE SMATRAMO PRVIM MEDITERANSKIM NARODOM KOJI JE POČEO GRADITI LAĐE POGODNE ZA PLOVIDBU.

GRCI SU IH  NAZVALI PO LJUBIČASTOJ BOJI KOJU SU DOBIJALI OD JEDNE VRSTE ŠKOLJKI.

 

Oni su stvorili novi tip lađe, koji se kasnije upotrebljavao isključivo za ratne svrhe.

 

 

 

Poreklo Feničana je nepoznato. Odakle su došli, jesu li tu živeli pre i pod kojim okolnostima  jesu pitanja na koja arheolozi još nisu dali odgovor.

 

 

 

 

 

                          

 

 

 

 

 

 

Teorije kažu da su oni direktni potomci Kanaanaca, koji su naseljavali ovo područje prije njih.

Neki drevni zapisi govore da su došli s Indijskog okeana Herodot je tvrdio u nekim svojim spisima da su narodi koji govore semitskim2750. p. n. e. utemeljili svoja prva naselja na ovom prostoru.

 

 

 

 

                    

 

                           FENIČANSKI UTICAJ I KOLONIJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čamci Egipćana bili su skoro isto toliko široki kao i dugi, a piroge Vavilonaca bile su cilindrična oblika, obične korpe obložene blatom.

 

Mogle su se upotrebljavati kao ratni brodovi, ali u suštini to su bile trgovačke lađe.

 

Feničani su pak sasvim napustili stari uzor. Gradili su sasvim duge i uske brodove, koji su uslijed toga bili mnogo brži nego bačvaste lađe, u kojima su njihovi susedi sporo plovili duž obala svojih širokih reka.

 

Konkretnog dokaza, kojim bih potkrepili ovu tvrdnju nema. Postoji velik broj slika egipatskih i grčkih i rimskih i kritskih lađa, ali osim nekoliko komada kovanog novca i par asirskih skulptura nema ništa, što bi dalo detaljnu sliku feničke ili kartaške trgovačke lađe. No, okolnosti govore njima u prilog.

 

 

 

 

 

                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   SATELITSKI SNIMAK POSTOJBINE FENIČANA 

 

 

 

Oni su osnovali kolonije u svakom delu Sredozemnog mora. I Cadiz u Španiji i Marseille u Francuskoj, i većini gradova na Sardiniji i Korzici, i Kartagina na severnoj obali Afrike, sve su to bile feničke naseobine mnogo pre nego što su pripadale Grcima i Rimljanima.

Imamo pouzdanih dokaza, da su Feničani prošli kroz Herkulove Stubove (moderni Gibraltar) mnogo pre nego se neko drugi odvažio na tako dalek put. Ima isto tako verodostojnih dokaza, da su plovili do Scilly Islands, na jugu Engleske, i tamo menjali mediteransku robu za  KALAJ   iz Cornwalla. Čudno je, da im, nikad nije bilo dopušteno stupiti na englesko tlo, jer su uživali vrlo loš ugled.

Velšani su radije s njima trgovali na neutralnom (i po svoj prilici nenastanjenom) zemljištu. Inače bi njihovi poslovni prijatelji iz daleke zemlje, kao zaključak poslovanja, oteli njihove žene i kćeri, da ih zatim prodaju trgovcima robljem u Africi, Španiju i Siriji.

 

 

 

 

 

                

 

 

 

 

 

Plovili su dalje od maglovitog carstva nepoznatih ostrva Severnog mora. Pretpostavlja se da su plovili do Baltika.

 

Baltičko more je u staro doba bilo prava riznica za svakog uspešnog trgovca.

Baltik je bio domovina smole, koju su rimske gospođe upotrebljavale za bojenje kose. Kad je crvena kosa već jednom bila u modi, svaka je rimska matrona morala bojiti kosu.

Stoga su najstariji trgovački putevi, koji vode iz sjevernog dijela Europe u južni, bili oni kojima su išli torbari s tovarima jantara na leđima.

 

 

 

 

 

                              

 

 

 

                          FENIČANSKA  LAĐA 

 

 

 

 

Feničani se nisu zaustavili na Baltiku. Herodot priča o feničkoj mornarici, koju je egipatski faraon Nek II. iznajmio za put oko cijele Afrike, i prema tome bi fenički moreplovci bili uživali u pogledu na Table Bay dvadeset vekova prije nego što je Vasco da Gama dao ovom kraju današnje ime Rt Dobre Nade.

 

Poznato je da su Kartažani, koji su bili samo fenički kolonisti, istražili zapadnu obalu Afrike sve do Rta Blanco, hiljadu i pet stotina milja južno od Gibraltara, i da su osnovali više trgovačkih središta u onom kraju.

 

Oni su takođe otkrili i Kapverdska ostrva, hiljadu i sedam stotina godina prije no što su se Portugalci pojavili na pozornici.

 

 

 

 

 

                        

 

 

                                             PISMO FENIČANA

 

 

 

Feničani ne bi mogli sve to postići još u vreme, kad se Grci nisu počeli ni kretati, da nisu imali neku bolju vrstu lađe, i to ne na vesla nego na jedra, jer nikako se nije moglo prijeći one udaljenosti samo pomoću ljudske pogonske snage.

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me