Četvrtak, Jul 07, 2011

Akvamarin

 

             

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

                 MEDITERRANEO     SEA   ART   CLUB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

PREMA LEGENDI , NASTAO JE U KOVČEGU SA BLAGOM SIRENA. Oduvek se smatra srećanim kamenom za mornare.

 

Koristi se kao talisman za putovanja i krstarenja.

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

 

 

 

 

 

Akvamarin ima boju vode koja daje život, ovaj kamen je povezan sa okeanom, pomaže nam da stupimo u kontakt sa prirodnim duhovima mora.

 

 

 

 

 

 

 

                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

Ime Akvamarin izvedeno je iz latinske reči koja znači morska voda, i oduvek se smatra da on štiti putnike od morske bolesti i čudovišta.

 

 

 

 

 

 

 

                         

 

 

 

 

 

  

Морске  звезде  обухватају око 1700 врста. Ружичасте боје, морске звезде су најчешће петокраке, али има и оних са чак 40 кракова. Величина им варира од 1 cm до 1 m. Са доње стране имају ножице којима се крећу.

 

 

 

 

 

                    

 

                                      MORSKE ZVEZDE

 

 

 

 

 

                    

 

 

 

 

Хране се свим врстама шкољки и неким пужевима. Велике су граблјивице.Свој плен обавију крацима и на њега приљубе уста која се налазе са доње стране. Тада избаце желудац који жртву усиса. Дишу преко кожних шкрга. Имају добро развијено чуло мириса.

 

 

 

 

                        

 

 

 

 

Краци који отпадну са морске звезде, врло лако поново израсту. Код неких врста из отпалог крака може да се роди нова јединка и то је један од начина размножавања.

 

 

 

 

 

                                      

 

 

 

 

 

 

 

Сунђери су водене вишећелијске животиње из раздела Spongia (Porifera). Углавном су морски, сесилни организми са изузетком једне фамилије (по неким класификационим схемама, четири фамилије) са слатководним врстама.

 

 

 

 

 

                    

 

 

 

 

Први истраживачи/природњаци су сматрали сунђере биљкама, услед сесилног начина живота. Животињске особине сунђера су прво описане 1756. године, а потврђене 1765. године када је уочен и описан проток воде кроз тело сунђера и покрети отвора на телу. Сунђери су најчешће колонијални и асиметрични организми. Адулти не поседују нервни систем.

 

 

 

 

 

              

 

                       MORSKI  SUNĐERI

 

 

 

 

Хранљиве честице из воде доспевају у специјалне ћелије јединствене само за сунђере, познате као ћелије са огрлицом (хоаноците). Честице хране су представљене углавном бактеријама и другим микроорганизмима, као и делићима органске материје у распаду.

 

Честице захватају хоаноците, а интрацелуларно варење се одвија у самим хоаноцитама или чешће у тезоцитама (врста археоцита), којима хоаноците предају хранљиве честице. Поједини сунђери током филтрације улазе у симбиозу са појединим алгама и протистима. Изузетак међу сунђерима што се исхране тиче су представници фамилије Cladorhizidae који су карниворни, а хране се малим рачићима (варење плена је код њих екстрацелуларно).

 

 

 

 

 

                    

 

 

 

 

 

Као што се и очекује од најраније еволуционе гране животиња, фосилни остаци сунђера се налазе међу најстаријим фосилима Metazoa - потичу из касне (горње) Прекамбрије. Прецизније, сунђери су припадали већ Едијакара фауни (најстарији фосил сунђера је Paleophragmodictya из класе Hexactinellida). Од тада, редовно се срећу у свим фосилним налазима фауне мора. Описано је преко 900 фосилних родова и 3000 фосилних врста сунђера, док данас живи нешто преко 5000 врста из типа сунђер

 

 

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

                 

                            

                                            KORALI

 

 

 

                             

 

 

 

                                     

 

 

 

 

 

 

 

                          MORSKI  KORALI

 

 

 

 

 

 

                                  

                                               

 

 

 

 

 

                                  

 

 

 

 

 

 

                                                             MORSKE ŠKOLJKE

 

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me